tisdag 28 februari 2012

Kefir

Kefir på gång

1-2 msk Kefir korn
7,5 dl mjölk.
1 liter burk.
lock och tunt tyg
plast sil.
plastsked.
kopp.


 

  1. Häll kefirkornen inuti burken. 

  2. Häll i den färska mjölken. ( Max 3/4 av burkens totala volym)
     
  3. Täck burken med ett löst sittande lock el tunt tyg, så att det inte blir lufttätt.
     
  4. Ställ kefirkulturen i rumstemperatur inuti ett skåp eller ovanpå kylskåpet el liknande. Ej i direkt solljus.
     
  5. Vänta 12-24-48 till 72 timmar. Kontrollera din Kefir regelbundet och efter observation mjölk har tjocknat, är din Kefir klar. Rör gärna runt i den med en plastsked då och då under jäsningen. Men beroende på hur du gillar din Kefir kan du låta det jäsa ytterligare och eftersom tiden går blir den syrligare i smaken.
     
  6. Sila burkens innehåll genom en plastsil innan du använder dig av Kefiren. Häll upp i ren behållare
     
  7. Innehållet i din kopp är din Kefir och den är redo för att dricka eller användas i andra recept och ska förvaras i kylskåp.
     
  8. Lägg Kefirkorngrynen som blev kvar i silen i en ren burk. mängden kan vara mer än vad det var ursprungligen. Dessa Kefirkorn kan användas gång efter gång, för att göra Kefir eller kan lagras i burken på obestämd tid. Kan även med fördel frysa in någon matsked för att spara till senare tillfälle.

1 kommentar: