Kefir
|
Kefir på gång |
1-2 msk Kefir korn
7,5 dl mjölk.
1 liter burk.
lock och tunt tyg
plast sil.
plastsked.
kopp.
- Häll kefirkornen inuti burken.
- Häll i den färska mjölken. ( Max 3/4 av burkens totala volym)
- Täck burken med ett löst sittande lock el tunt tyg, så att det inte blir lufttätt.
- Ställ kefirkulturen i rumstemperatur inuti ett skåp eller ovanpå kylskåpet el liknande.
Ej i direkt solljus.
- Vänta 12-24-48 till 72 timmar. Kontrollera din Kefir regelbundet
och efter observation mjölk har
tjocknat, är din Kefir klar. Rör gärna runt i den med en plastsked då och
då under jäsningen. Men beroende på hur du gillar din Kefir kan du låta det jäsa ytterligare och eftersom tiden går blir den syrligare i smaken.
- Sila burkens innehåll genom en plastsil innan du använder dig av Kefiren. Häll upp i ren behållare
- Innehållet i din kopp är din Kefir och den är redo för att dricka eller användas i andra recept och ska förvaras i kylskåp.
- Lägg Kefirkorngrynen som blev kvar i silen i en ren burk. mängden kan vara mer än
vad det var ursprungligen. Dessa Kefirkorn kan användas gång efter gång, för att göra Kefir eller kan lagras i burken på
obestämd tid. Kan även med fördel frysa in någon matsked för att spara till senare tillfälle.
Fungerade jättebra!
SvaraRaderaHelena :)