måndag 7 mars 2016

Recept på Surkål

 Ingredienser

1 kg   
    Vitkål
    15g         Salt
    1Hink eller bunke
    5 stKonservburkar, ta gamla gurkburkar eller  ex sillburkar 

    GÖR SÅ HÄR:


      Strimla vitkålen på valfritt sätt. Kör i matberedare, skär fint med kniv eller riv med rivjärn.

      Lägg i en hink eller en bunke och tillsätt saltet. Knåda sedan ur vätskan ur kålen med knytnävarna eller med en mortel/träpåk. Det ska bli en hel del vätska.

      Lägg upp kålen i glasburkar och tryck till igen så att alla bubblor försvinner. Vätskan ska täcka kålen när du är klar. Sätt på lock och skruva åt.

      Nu ska surkålen bilda bakteriekultur och det gör den bäst i rumstemperatur. Ställ burkarna på tidningspapper för det kommer att pysa över lite.

      Efter tre veckor är surkålen färdig. Du kan äta den tidigare, men den bästa bakterien, laktobaciullus planetarium, bildas sent i syrningsprocessen.

      Ät en eller två matskedar surkål till varje måltid för att boosta immunförsvaret.

    Lycka till!


    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar