Ingredienser

1 kg | Vitkål |
15g | Salt |
1 | Hink eller bunke |
5 st | Konservburkar, ta gamla gurkburkar eller ex sillburkar |
GÖR SÅ HÄR:
- Strimla vitkålen på valfritt sätt. Kör i matberedare, skär fint med kniv eller riv med rivjärn.
- Lägg i en hink eller en bunke och tillsätt saltet. Knåda sedan ur vätskan ur kålen med knytnävarna eller med en mortel/träpåk. Det ska bli en hel del vätska.
- Lägg upp kålen i glasburkar och tryck till igen så att alla bubblor försvinner. Vätskan ska täcka kålen när du är klar. Sätt på lock och skruva åt.
- Nu ska surkålen bilda bakteriekultur och det gör den bäst i rumstemperatur. Ställ burkarna på tidningspapper för det kommer att pysa över lite.
- Efter tre veckor är surkålen färdig. Du kan äta den tidigare, men den bästa bakterien, laktobaciullus planetarium, bildas sent i syrningsprocessen.
- Ät en eller två matskedar surkål till varje måltid för att boosta immunförsvaret.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar