lördag 12 mars 2016

Syrad mix av kål och morötter - recept

Enkel att göra



JimmyVegs syrningsrecept

- 1kg morötter
- 2 kålrötter
- Dill
- Dragon
- Startkultur från tidigare syrade morötter
- Salt (gärna obehandlat mineralsalt)
- Glasburk (från IKEA i videon)



1. Riv morötterna och kålrötterna och släng ner i en skål. Vill man träna underarmarna gör man det för hand. Vill man spara tid gör man det i en matberedare med en skärskiva med hål i, blir liknande resultat.

2. Blanda ner salt, dill och dragon efter smak.

3. Om det är första gången du syrar något så rekommenderas att använda en startkultur för att slippa starta helt från början. Genom att blanda ner lite av Tistelvinds syrade morötter så fortsätter jag på deras kultur. Den kulturstammen är troligtvis många år gammal och väldigt effektiv vid det här laget. Istället för att det tar runt 2 veckor så tar det bara 3-4 dagar. Om du har syrat förut så ta lite av din gamla sats istället och fortsätt dina bakterier på det sättet.

4. Blanda ihop allt och packa ner i glasburken. Här handlar det mest om att vi inte vill ha några luftfickor i burken. Ett tips är att hälla i lite vätska från morötterna, eller lite vatten (gärna destillerat), i början för att minimera luftfickor. Tips två är att lägga ner lite åt gången, packa, sen lägga i nytt. Försöker man trycka ner allt på en gång blir det bara svårare.

5. Se till att inte packa hela vägen upp. Det kommer att svälla lite när bakterierna kör igång, så man vill gärna ha lite spelrum för att inte burken ska svämma över. Målet är att allt ska ligga under vätskan. Fyll på med vatten i slutet om det behövs. Det gör inget att det ligger och simmar runt morötter på ytan. Det vi vill undvika är att det ligger torrt längst upp.

6. Stäng locket eller täck med plastfolie. Använder man lock får man kolla till ibland och släppa ut luften om det är för högt tryck. Annars kan burken spricka av trycket. Ställ det sedan i rumstemperatur i 2-3 dagar. Tips är att ställa det på en tallrik för att fånga upp vätska som kan tryckas ut. Bakterier gillar även generellt sett mörker så släng på en handduk med.

7. Kolla till burken dag 2. Släpp ut luften och peta ner innehållet så att luftfickorna i burken försvinner. På med locket igen och ställ tillbaka i rumstemperatur.

8. Dag 3 kan man ta sig ett litet smakprov om man vill. Om det bubblar mycket och verkar vara bra fart i det så kan man ställa in det i kylskåpet. Kylan saktar ner processen och väl i kylskåpet kan man låta det stå i många månader om man nu vill det. Jag brukar börja äta det redan dag 4-5, men låter man det stå några veckor i kylen så blir det bara godare.

9. Kom ihåg att inte äta upp allt, utan spara lite och använd som startkultur i nästa sats. Det går utmärkt att använda lite av dina syrade morötter som startkultur i surkål också.

Lycka till! :) Källa: JimmyVeg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar